Een gezonde luchtkwaliteit in huis
Hoe staat het met de luchtkwaliteit bij jou in huis?
Niet alleen de stoffen afkomstig uit je huis zijn bepalend voor de luchtkwaliteit. Ook stoffen die vrijkomen van het gebruik van de kachel (thermostaat), vocht en het gebruik van kaarsen kunnen bijdragen een ongezond en daarmee onveilig klimaat in huis. En wist je dat vocht in je huis niet alleen voor gezondheidsproblemen kan zorgen, maar ook schadelijk is voor je huis? Tel alles bij elkaar op en je raadt het al, er bestaat een grote kans dat de luchtkwaliteit ook bij jou thuis niet op orde is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat in 1 op de 7 Nederlandse huizen de luchtkwaliteit het grootste deel van de dag onvoldoende is. Daar duiken we in deze blog dieper in!
Fijnstof in huis
Onderzoeksbureau Blauw Research heeft 9 maanden lang met speciale sensoren in 749 Nederlandse huishoudens de concentraties van CO2 en fijnstof, maar ook de luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. Wat blijkt? In bijna alle huizen zijn verhoogde concentraties fijnstof gemeten.
De cijfers lopen vooral op wanneer de meeste bewoners thuis zijn. Volgens het Longfonds kan te veel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel in huis leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn tot longziekten als astma en COPD.
Radongas en Thoron: de minder bekende risico’s
In Nederland zijn we blij met goed geïsoleerde huizen. Vooral onze nieuwbouwwoningen zijn dusdanig goed geïsoleerd dat er geen kou of warmte naar binnen komt. Maar dat betekent ook dat vervelende geurtjes of gevaarlijke stoffen moeilijk naar buiten kunnen.
Neem bijvoorbeeld de stoffen Radongas en Thoron. Deze stoffen zijn lastig te vermijden, ze komen namelijk vrij als gas uit stenen en de bodem. Maar deze stoffen zijn wel enorm schadelijk voor je gezondheid. Milieu Centraal heeft zelfs geconstateerd dat er een link is met een vergrote kans op longkanker door deze stoffen.
Hoe kan ik de luchtkwaliteit in huis meten?
Om de luchtkwaliteit in huis te kunnen verbeteren, heb je eerst inzichten nodig. Niet één keer per jaar, maar continu. Met een slimme oplossing, zoals de Airthings Wave Plus of de Netatmo klimaathulp, heb je direct inzichtelijk welke verschillende (schadelijke) stoffen in jouw huis aanwezig zijn en wanneer het dus tijd is om actie te ondernemen.
Zorg er ook voor dat je huis altijd goed geventileerd is en houd eventuele vochtige ruimtes en plekken goed in de gaten, hier is extra warmte weer van belang. Maak je gebruik van de Airthings Wave Plus en maak je werk van de luchtkwaliteit en het klimaat in huis? Dan vermindert de kans op een ernstige ziekte en kun je veilig blijven genieten van kaarsjes in huis.
De luchtkwaliteit meten is juist tijdens de wintermaanden belangrijk
Schadelijke stoffen zijn er het hele jaar door. Afkomstig dus vanuit bouwmaterialen en de aarde. Maar houd er dus juist gedurende wintermaanden rekening mee dat de concentratie schadelijke stoffen hoger is. Door kaarsen, kachels en meer vocht. Neem de kwaliteit in huis serieus! Dat houdt jezelf en je dierbaren gezond.