Hoe gebruik je smart home voor meer energiebesparing in huis?
Onze tips voor het besparen op je energiekosten
Een energiezuinig huis is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Heb je geen geld voor grote energiebesparende aanpassingen, zoals je woning isoleren of dubbel glas? Begin dan klein: met de aanschaf van de juiste smart home-producten. Want een slimme thermostaat en energiezuinige ledlampen helpen je moeiteloos energie besparen en leveren ook die lagere energierekening op.
Je stroom- en gasverbruik omlaag
Investeren in een energiezuinig huis is een slim idee. Zeker omdat de energierekening de afgelopen jaren enorm is gestegen. Zuiniger omgaan met de verwarming, het warme water en minder gas gebruiken tijdens het koken zijn daarom erg belangrijk. Gelukkig hebben we een aantal mooie technologische toepassingen in ons assortimenten die je helpen meer grip te krijgen op je verbruik.
Ken je energiesluipers
Besparen begint met weten welke apparaten de meeste energie verbruiken in huis. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat de koelkast en vriezer samen de meeste energie verbruiken - ongeveer 610 kWh of €122 per jaar. Op de tweede plaats van de grootverbruikers? De verlichting in huis. Maar liefst 14% van ons stroomverbruik gaat op aan onze lampen. Volgens Milieu Centraal heeft een gemiddeld gezin ongeveer 45 lampen in huis die samen 490 kWh verbruiken. Dat komt neer op €100 per jaar. Dat is ruim 3 keer zoveel als wat de gemiddelde wasmachine jaarlijks verbruikt. Wil je dus energiezuiniger leven, dan begin je bij de verlichting.
Besparen met een slimme verwarming
Een slimme thermostaat pakt de regie over jouw verwarming en maakt op basis van jouw leefstijl en ritme een schema. Let erop dat het voor de meeste smart thermostaten geldt dat je zelf een schema op moet zetten. Wat overigens heel eenvoudig kan met behulp van de app. Dit schema is gebaseerd op de momenten dat je wel of niet thuis bent waardoor je altijd kunt rekenen op een aangename temperatuur in huis.
De slimme verwarming van Tado heeft overigens een Open Raam Detector functie. Hiermee kan de thermostaat detecteren of ergens in huis een raam openstaat om vervolgens de verwarming uit te schakelen.
Andere voordelen van een slimme verwarming zijn: multi-zone verwarming – hiermee kun je per ruimte en persoonlijke behoeften de temperatuur regelen – en bediening op afstand met je smartphone.
Slimme thermostaten zijn zelflerend
Een slimme thermostaat is vaak zelflerend: hij leert hoe hij het huis zo efficiënt mogelijk kan opwarmen en bekijkt elke dag hoeveel tijd het opwarmen van je huis kost. Bovendien kan hij de cv-ketel aansturen, zodat deze minder hard brandt als er minder warmte nodig is. Een slimme thermostaat geeft ook inzicht in je verbruik.
Bewegingssensoren
Extra besparen met slimme verlichting kan ook met hulp van bewegingssensoren. Een lamp met sensor is ideaal voor in de gang, in het trappenhuis of in de kledingkast, op plekken waar het licht niet altijd hoeft te branden. Zo hoef je ook nooit meer met volle handen te zoeken naar de lichtschakelaar. En heb je kinderen in huis? Dan weet je vast hoe lastig het is om aan te leren dat ze het licht uitdoen na hun toiletbezoek. Handenwassen en klaar!
Vergeet ook je tuin niet
We hebben te maken met klimaatverandering. Dat betekent bloedhete zomers en extreem weer, zoals tropische buien. Ons waterverbruik daarentegen is alleen maar gestegen. Als we niets aan ons watergebruik doen, heeft 40% van de wereld watertekort in 2050. Je helpt de natuur, de wereld en jezelf door bijvoorbeeld een regenton te gebruiken. Daarmee vang je water op dat je kunt hergebruiken om je auto te wassen of de planten water te geven.
Tuinsproeiers worden zomers ook vaak gebruikt. Maar die kunnen een hoop energie verbruiken als je niet alert bent. Een slimme stekker helpt besparen. Hiermee kun je tijden instellen dat een apparaat aan- en uitschakelt. Tegenwoordig heb je ook slimme watersproeiers en ander slim watermanagement.
En natuurlijk helpt het ook om je tuinverlichting te verduurzamen. Gebruik bijvoorbeeld ledlampen óf ga een stapje verder en kies slimme buitenlampen van Philips Hue, Innr of Hombli. Deze zijn niet alleen zuinig in het verbruik, maar kun je ook programmeren zodat deze automatisch aan- en uitschakelen.