Making Sense of Sensoren

Ontdek smart sensoren en automatiseringen

We willen geen slimme producten in huis om nóg productiever te zijn. We willen juist meer rust en ruimte ervaren, tijd overhouden voor elkaar en meer lol beleven. Nieuwe technologie – net zoals AI dat is – helpt ons om meer uit het leven te halen. Denk je dus aan smart home, dan denk je aan vrijheid. En wil je echt alles uit je smart home halen? Leer dan over de kracht van sensoren en automatiseringen.

Sensoren zijn de oren en ogen van smart home 

Smart home sensoren zijn de zintuigen van een smart home, de kern van de automatisering en de intelligentie van het systeem in één (vaak) klein product. Sensoren sturen techniek aan, verzamelen informatie over de omgeving en gebruiken deze input vervolgens om acties te triggeren. Doen er alles aan om aan jou behoeften te voldoen.

We kennen verschillende soorten sensoren:

1.     Bewegingssensoren; detecteren beweging en worden vaak gebruikt om lichten aan- en uit te schakelen (handig, als je ’s nachts naar het toilet moet) of om het alarm af te laten gaan.  

2.     Deur- en raamsensoren; zijn ramen en deuren gesloten? Of heeft iemand per ongeluk de boel open laten staan? Je krijgt een seintje op je smartphone als ramen of deuren open zijn. Belangrijk, voor de beveiliging van je huis én energiebeheer.

3.     Lichtsensoren; kunnen verlichting automatisch aanpassen op basis van tijd, moment van de dag en aanwezigheid.

4.     Rookmelders; waar rook is, is vuur. Dat detecteert de sensor in de rookmelder. Slimme rookmelders sturen daarbij extra informatie naar je smartphone over het waar, wanneer en de ernst van de situatie.

Sensoren kunnen losse producten zijn (een bewegingssensor is dan de bekendste) én verwerkt zijn in een ander soort product, zoals een slimme thermostaat of een hub. Het gaat dan vaak om ingebouwde bewegings- en aanwezigheidssensoren. Zo kan jouw slimme thermostaat zien of je thuis bent – of niet – en in welke ruimtes de verwarming aan- en/of uitgeschakeld moet worden.

Smart sensoren 

Sensoren zijn natuurlijk geen nieuwe productgroep. Maar écht slim waren ze tot een tijd geleden niet. Sensoren beperkten zich tot het aan- en uitschakelen (van bijvoorbeeld een lamp) op basis van beweging of een vooraf ingestelde tijd.

Smart sensoren gaan echt even een stap verder. En dat komt met name doordat een smart sensor zelflerend is, op basis van dataverzameling en -analyse. Ook echt slim: het vermogen om samen te kunnen werken met andere smart home producten.

We leggen het even uit. Jouw thuis wordt – dankzij de slimme sensor in een product – gemonitord. Dat gebeurt op basis van data. Deze data worden vervolgens geanalyseerd om patronen te herkennen, jouw smart home te personaliseren en een stuk intelligenter te maken. Waardoor de toegevoegde waarde van een smart home product op jouw leven alleen maar toeneemt.

Maar de intelligentie van smart sensoren gaat verder. Dankzij de tandemconstructie, waardoor smart home producten (zoals slimme luidsprekers, thermostaten en beveiligingssystemen) met elkaar kunnen samenwerken. Er ontstaan dan complexe en superslimme automatiseringsscenario’s. Zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen.

VB: Een bewegingssensor kan zowel verlichting inschakelen als de beveiligingscamera’s activeren wanneer beweging wordt gedetecteerd. Je ontvangt direct een melding op je smartphone. Een ander voorbeeld, een hub (bijvoorbeeld die van SwitchBot) heeft een ingebouwde temperatuursensor, waardoor je de gordijnen automatisch kunt sluiten als het te warm óf te koud is.